terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch               chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 1 - 100        chrono 0 t/m 9 jaar        thema seksualiteit

 

21-04-2016

 

onverwachts een nieuw broertje

 

89 X 1953

 

Op een morgen kwam mijn vader de slaapkamer binnen, en vertelde dat we er een nieuw broertje bij hadden. Ik was enigszins verbaasd, wat ik wist helemaal niet dat er zoiets stond te gebeuren. Ik was toen 7 jaar, en had wel seksuele voorlichting gehad, maar had dus blijkbaar niets gemerkt van de zwangerschap van mijn moeder.

 

Met alles dat ik nu weet, denk ik dat mijn moeder alles zoveel als mogelijk was heeft verzwegen, en ook dat ik er nooit iets van bewust heb opgemerkt. Misschien heb ik op één of andere manier iets aangevoeld dat ik over dergelijke dingen maar niets moest vragen. En vervolgens heb ik blijkbaar (gezagsge)trouw daar geen aandacht aan besteed.

Ik meen me ook nu te herinneren dat ik wel wist waar het boekje over seksuele voorlichting (“mamma, waar kom ik vandaan?”) stond, maar dat ik nooit geprobeerd heb om de hoofdstukken te gaan lezen die ik in 1952 had gelezen op aanwijzing van mijn moeder.

Bovendien trok mijn moeder zich altijd terug om borstvoeding te geven, maar dat werd in mijn herinnering nooit aangekondigd. Het lijkt me nu dat mijn moeder alles wat daarmee te maken had wegstopte.

 

Ergens na 1990 hoorde ik de opmerking: “als je als kind de douche niet mag afsluiten, maar je ouders doen dat zelf wel, dan is dat ook een seksueel signaal!”. Dat signaal lijkt dus wel aangekomen, al was ik me daarvan niet bewust.