terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                        thema-logisch

naar deel overzicht     aspie 1 - 100    chrono 35 t/m 39 jaar     thema relatie met ouders

 

30-10-2016

groene jatten

 

66 C 1984

 

Toen ik in Delft woonde kwam mijn moeder Toos een dagje op bezoek. Ze had een bosje bloemen meegenomen. Vers uit de tuin. Ik zei haar: “alle planten gaan hier dood”. Toos heeft het bosje in een vaas gezet. Nadat we wat rond gelopen hadden in de stad, hingen de bloemen al wat . Ik zei daarop: “zie je wel. Er hangt hier een slechte atmosfeer in dit huis”. Toos was verbaasd, maar ze was er van overtuigd dat dat de oorzaak moest zijn.

 

Onlangs drong de vraag zich bij mij op: Had Toos groene vingers? Hoe lang stonden de bloemen vroeger in huis? Misschien werden ze na 2 dagen nieuwe uit de tuin gehaald? Oftewel “gejat” uit de tuin van mijn vader?

 

Ik denk dat Toos er van overtuigd was dat zij erg goed bezig was, en dat zij opmerking van anderen anders interpreteerde: alles in haar voordeel. Opmerkingen dat de kamer er zo mooi uitzag met al die bloemen zal zij geïnterpreteerd hebben als een compliment voor haarzelf, hetgeen dan vrij makkelijk gevoeld kan worden als een compliment over haar groene vingers. Zelf heb ik nooit van bezoek een opmerking in die richting gehoord, maar Toos heeft dat meermaals als waarheid verteld. Dus echt onwaarheden vertellen was dat in haar ogen niet, want ze was er van overtuigd dat die complimenten zo bedoeld waren. Die mooie bloemen haalde ze uit de tuin van mijn vader. Het huis was van haar, maar de tuin was van ons. Ze haalde die bloemen verspreid weg, zodat het niet opviel waar ze vandaan kwamen. Net zoals een dief die liever niet gesnapt wordt. Maar die mooie bloemen waren dus gewoon gejat. En die groene vingers waren dus in werkelijkheid gebaseerd op “groen jatten”. Vandaar deze ietwat andere titel.