terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                                thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 1 - 100        chrono 40 t/m 49 jaar         thema hobby

 

29-10-2016

Umkehrthermik

 

64 Z 1990

 

vluchtnr 1649 dd. 1-6-1990

Ik vloog van vliegveld Zell am See naar de Spullersee, vervolgens naar Pertisau, dan naar Lech, en wilde over het skistation op de Valuga om daarna terug te vliegen naar huis. Dat zou een afstand worden van 650 km, langer dan mijn tot dan toe langste vlucht. Toen ik van Pertisau naar het westen vloog kwam er vanuit het westen een wolkenscherm opzetten. Halverwege Lech was de zon al niet meer te zien en de thermiek werd steeds minder. Toch kwam ik nog totaan Lech en wilde verder via de Valuga. Het keerpunt Valuga kon ik alleen nog maar ronden onder de bergtop. Maar ik slaagde er nog wel in om in een noordelijker dal te geraken. Ver naar het oosten zag ik nog een plekje zonlicht op een beboste helling. Toen ik daar arriveerde was de zon echter alweer verdwenen, maar er was nog wel genoeg thermiek ontstaan om toch nog weer hoogte te winnen. Vlak bij Innsbruck aangekomen vond ik weer een kleine thermiekbel die me weer omhoog bracht tot boven de bergtoppen. Dus ging ik verder naar het Zillertal. Maar om de Gerlospas over te komen zat ik al te laag. Daarom heb ik langs de hellingen (aan de zijkant) geprobeerd thermiek te vinden. Dat lukt niet meer, en dus besloten om maar te landen in het Zillertal. Terwijl ik al een weiland uitzocht voor de landing, besefte ik dat de turbulentie die ik op wat grotere hoogte had gevoeld een signaal van “umkehrthermik” was geweest.

 

Dit fenomeen ontstaat als (later op de dag) koude lucht van hogere bergtoppen in een dal stroomt en dan vanuit dat zijdal in een groter dal terecht komt. Dan wordt de warmere lucht in het hoofddal omhoog gedrukt. Deze lucht gaat dan stijgen, dat is thermiek! (niet direct door zonnen-instraling veroorzaakt zoals normaliter gebeurt). Ik kende de theorie, maar had het nog nooit beleefd.

 

Als ik dat eerder beseft had, dan had ik op grotere hoogte nog een kans gehad om over de Gerlospas te komen. Dan was er ook geen tijdverlies geweest en had ik meer kans gehad om naar huis te komen. Nu volgde een landing, opbellen & ophalen, dus minstens 3 uur later thuis in Zell am See.