terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch               chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 301 - 400           chrono 70 jaar                   64 A4 autistisch: overig

 

17-12-2016

loop eens wat rond

 

328 A4 2016

 

Bij de eerste kennismakings- bijeenkomst voor een theaterproject vroeg de regisseur ons om wat rond te lopen. Daarbij zou zij af en toe een naam noemen, en moest die persoon iets kenmerkends van zichzelf zeggen. Na enige tijd liep de hele ploeg in een ovaal door de enigszins smalle ruimte, behalve een tegendraads persoon: een “einzelgänger”. Die volgde een rechthoekig patroon. Toch waren er geen botsingen, want die tegendraadse persoon liep in de tegengestelde richting: met de wijzers van de klok mee.

 

Ik liep niet rond maar vierkant, dat leek me wel eens leuk. De tegengestelde richting zorgde ervoor dat ik de “cirkel” steeds makkelijk kon kruisen bij de hoekpunten, omdat iedereen mij zag aankomen (en ik hen) waardoor er geen botsingen ontstonden, en dus ook geen lichamelijk contact. Dat ik als autist, die normaliter oogcontact niet zo vaak maken, hierbij het vaakst oogcontact maakte (door de confrontatie) was voor mij wel een aparte sensatie. Ik hoorde er niet echt bij, maar dat werd (volgens mij) niet als storend ervaren.

 

Het theaterproject zou iets te maken hebben met het boek: “mevrouw Verona daalt de heuvel af”. Toen ik daar wat over las op internet, ontdekte ik dat mevrouw Verona tijdens deze wandeling onder andere bezig was met de vraag wat zij als kenmerk zou moeten noemen bij aankomst aan de hemelpoort. Want op dat kenmerk zou ieder worden ingedeeld.

 

Ik had op die opdracht genoemd dat ik een perfectionist ben, een “Pietje Precies”. Ik werd ook wel eens een mierenneuker genoemd. Dat kenmerk vond ik zeer goed bij mij passen, ik was er zelf wel trots op. Ook al had mij dat kenmerk vaak wel vervelend commentaar bezorgd.