terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch               chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 201 - 300           chrono 70 jaar                   64 A4 autistisch: overig

 

22-05-2016

 

brandalarm

 

210 A4 2016

 

Toen ik een portie nasi wilde opwarmen in de magnetron. heb ik waarschijnlijk per ongeluk de verkeerde toets ingedrukt: 5 x 10 minuten in plaats van 5 x 1 minuut.

 

Terwijl ik de al opgewarmde soep zat op te eten, drong tot me door dat de nasi toch wel klaar moest zijn. De magnetron was echter nog bezig. Maar de tijds-indicatie was nog aan het aftellen, en gaf aan dat het nog meer dan 10 minuten zou duren. Daarom opende ik de deur van de magnetron om te kijken wat er aan de hand was. Een dikke rook-walm kwam uit de magnetron! Toen ik het bakje optilde viel de bodem er uit: dus foute boel.

Ik heb toen het draaiplateau er compleet uitgenomen en op het aanrecht gezet.

 

Direct daarna werd er gebeld: Voor de deur stonden 2 mensen met gele hesjes aan. Er was een brandmelding! Meteen liep 1 van die mensen naar de loggia. Ik probeerde nog te vertellen dat het uit de magnetron kwam, en dat alles onder controle was. Maar zij waren geschrokken van de rook in deden zoveel mogelijk de ramen open. Daarna sommeerden ze mij om naar buiten te gaan. Ik kon wel naar beneden gaan, om tenminste een half uur buiten mijn appartement te blijven.

 

Beneden heb ik toen maar een kop soep besteld. Na en half uur ben ik weer naar mijn appartement gegaan. Daar heb ik toen alle openingen van de luchtafzuiging helemaal open gezet, om de geur van verbrand eten weg te laten gaan. De kop soep die ik had zitten eten was al helemaal koud geworden. Na het schoonmaken van de magnetron heb maar een andere maaltijd klaar gemaakt.

 

Pas de volgende dag begon ik me te realiseren dat ik het meest van streek was geraakt door de plotselinge acties van de 2 mensen van het personeel. I was verstoord tijdens het oplossen van het ontstane probleem, terwijl ik vond dat alles onder controle was. Achteraf is duidelijk dat dat klopte, en dat de acties goed en snel waren. Maar ik had absoluut geen angst of paniek gevoeld.

 

Als ik dat vergelijk met de opmerking dat autisten niet bang zijn, dan denk ik dat daarbij wel een verklaring hoort.

In mijn geval was de oorzaak van dit ontbreken van angst en paniek het gevolg van het menen te weten dat ik alles onder controle had. Er was dus volgens mij geen gevaar meer.

Mijn onder-gevoeligheid bij lichamelijke pijn zal waarschijnlijk ook het gevoel van gevaar verminderen (of uitsluiten), waardoor ik niet snel in paniek raak.

Niet bang zijn is dan een gevolg van geen gevaar zien. Maar of deze reactie veilig is??