terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch               chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 1 - 100         chrono 70 jaar                   thema A2 autistisch: prikkels

 

09-08-2016

mijn onder- en over- gevoeligheden

 

74 A2 2016

 

Lichamelijke gevoelens zijn NIET hetzelfde als tastzin! Mijn tastzin lijkt in orde, maar mijn “awareness” van interne lichamelijke dingen lijkt slecht. Is dit ook iets dat speelt bij mijn slechte motoriek?

 

Ondergevoelig voor pijn & temperatuur:

 

Zie ook fragmenten 75 ( = zonnebrand.) & 181 ( = thermometer voor de soep).

Ook ondergevoelig voor koorts: zie fragment 165 ( = koortsthermometer).

Al eerder gemerkt: ongevoelig voor honger of dorst: fragment 77 ( = wat drinken). Ik heb het wel gauw kou bij kamperen: blijkbaar produceer ik niet genoeg warmte als ik slaap, waardoor ik altijd rillend wakker word. Als de zon dan opkomt kan ik weer in slaap komen.

 

 

Overgevoeligheid voor smaak & reukzin.

 

Als kleuter griezelde ik van lammetjespap, vanwege de klontjes. Vis heb ik de langste tijd van mijn leven vermeden. De laatste paar maanden voorzichtig tong geprobeerd, want dat was “de minst vissige soort”. Maar vanwege jicht aanvallen toch maar weer gestopt. Ik gebruik liefst geen kruiden, mayonaise, ketchup, mosterd etc. Ik gebruik geen zout bij patat, ei of radijs. Ook hou ik niet van tomatensoep en schimmelkaas, en ook niet van kluiven of met de vingers eten. Sinaasappel(sap) vind ik te zuur. Maar mijn jicht is dat af te raden.

Door het vele verblijven in ruimtes waar aceton werd gebruikt, is mijn reukvermogen verslechterd, en dus niet meer goed vast te stellen.

Ik hou niet van parfum: is dit vanwege de reuk of algemene weerzin van make-up?

 

Overgevoeligheid voor geluid:

 

Ik heb altijd disco's vermeden, en ook de meeste feesten. Ook winkels met luide muziek vermeden. Daardoor heb ik daar waarschijnlijk nooit erg veel “last” van gehad.

Zie ook fragmenten 82 (=stress) & 166 (=oordopjes).

 

Overgevoelig voor kleding:

 

Zie ook fragmenten 61 ( = wollen ondergoed) & 87 ( = hemd in onderbroek).

 

 

Iets dat niet bij gewaarwordingen wordt genoemd is de prikkels van emoties.

 

Misschien ben ik daar wel overgevoelig voor: geen oogcontact maken = wegkijken om die emotieprikkels te vermijden? Mogelijk extra door het gevoel dat dat bij mijn moeder niet klopte? Of keek zij te indringend (door haar autisme)?