terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch               chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 1 - 100        chrono 65 t/m 69 jaar        thema A2 autistisch: prikkels

 

23-03-2016

Malen en piekeren

 

60 A2 2015

 

Deze woorden worden vaak gebruikt met een negatieve uitleg.

 

Maar bedenk eens, hoe koffie zou smaken zonder malen. Sabbelen op een koffieboon levert niet veel smaak op, dus dan maar kauwen (= malen!) of met de koffiemolen)

 

Graan wordt ook gemalen, om meel te krijgen voor het brood. En molenaar zijn is een eerzaam beroep.

 

Polders worden bemalen, om het water weg te krijgen (= droge voeten).

 

Trouwens, malen doen we allemaal regelmatig en daar nemen we vaak de tijd voor: dat noemen we (letterlijk) de maal-tijd! We vermalen ons eten als voorbereiding voor het slikken en de spijsvertering.

 

Als je nierstenen hebt, kan dat tegenwoordig zonder snijden worden verholpen: vergruizen (=malen) zodat het gruis weg kan spoelen.

 

 

Piekeren kun je begrijpen als bezig zijn met gedachte-pieken. Als je de goede gedachtepieken verzameld, kan dat wel eens goede dingen opleveren. Ik gebruik dit bij-elkaar piekeren vaak om gedachten te verwerken, zodat ik mijn gedachten beter begrijp en de bewoording kan aanpassen. Dit stukje is daar een voorbeeld van!

 

Maar (te lang) doorpiekeren kan er voor zorgen dat je gepikeerd raakt.

 

 

Malen en piekeren kunnen dus tot iets goeds leiden, als je het met verstand doet.

 

 

TIP:

 

Als je nare gedachten hebt, kan je ze misschien zo vaak malen dat ze verpulveren en weg waaien? Misschien gaan dan eerst de scherpe kantjes er wel van af.

 

Het tegenovergestelde doen oesters: als ze een zandkorreltje binnen krijgen dan omhullen ze het om minder last van de scherpe punten te hebben. Maar dan neemt de omvang wel toe, en blijft de hinder aanwezig. De parel blijft groeien en zal tenslotte de oester ernstig hinderen. Dat moet je met je gedachten dus NOOIT doen.

 

 

Arnoud, autist sinds 1946

 

Lezen, citeren, laten lezen en kopiëren is toegestaan