terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch               chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 201 - 300        chrono 70 jaar                  thema A2 autistisch: prikkels

 

01-10-2016

mimiek: niet kunnen of te trainen?

 

254 A2 2016

 

Uit vele publicaties kreeg de indruk dat mensen denken dat autisten weinig van mimiek doorhebben. Dat ze blijkbaar gezichtsuitdrukkingen niet begrijpen.

 

Langzaamaan merk ik dat ik de motoriek van mimiek niet goed actief en bewust kan aansturen, maar dat de benodigde spiertjes wel werken. Het lijkt zelfs zo te zijn dat er wel signalen naar mijn gezichtsspiertjes worden gestuurd, als ik (meestal) onbewust iets voel of denk.

Andere mensen zien dan dat ik in de war ben of dat er te veel prikkelingen binnen komen, maar zelf voel ik daar in eerste instantie nog niets van. De bijbehorende gevoelens komen dan pas later binnen. Soms begin ik me dan te realiseren dat ik me geprikkeld voel of iets dergelijks.

Als ik probeer om een bepaalde gezichtsuitdrukking op te roepen, bijvoorbeeld boosheid, dan is het resultaat gering. Voorhoofd fronsen lukt bijna niet. Maar als ik me inwendig boos probeer te maken, dan lijkt dat wel in een duidelijke gezichtsuitdrukking te resulteren.

Is deze geringe mimiek het gevolg van niet voldoende trainen, of door gewoon niet kunnen. Wordt de bewuste aansturing van de fysieke gezichtsuitdrukking in mijn hersenen aangestuurd op een andere plaats dan de aansturing door mijn gevoel?

Sommige dingen die ik mij herinner, lijken er op te wijzen dat ik wel bewust iets van mijn gevoel kan aansturen, waardoor dan mijn gezichtsuitdrukking wat wordt aangepast. Maar dat loopt dan dus via een omweg.

De grote vraag voor mij is dus: valt dit nog te trainen?

 

Iets anders wat me zo te binnen schiet: t.g.v. de geringe / het ontbreken van mimiek lijkt het voor de “normale” mens een aanwijzing dat de autist in gedachten is, of in zichzelf gekeerd.

In 1943 beschreef de psycholoog Leo Kanner dat als autistisch. Een volledig fouten constatering, als gevolg van het niet begrijpen van de oorzaak. En die aanduiding wordt heden ten dage nog steeds gebruikt!

Het wordt hoog tijd dat die aanduiding veranderd gaat worden. Maar of de neuro-typische mensen zo'n verandering aankunnen?

 

PS. de spellings-checker kende het woord neuro-typisch niet en suggereerde dat te vervangen door “neurotisch”. Ik vond dat wel grappig.