terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:         aspie-logisch              chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht      aspie 1 - 100         chrono 30 t/m 34 jaar            thema werk

 

14-02-2016

uitleggen schaaleffect aan vergadering

 

55 F 1978

 

Op de vraag van Johan of ik begreep waarom de cijfers voor de B757 zoveel beter leken te zijn dan ons ontwerp voor de superF28, zei ik hem dat ik daar eens wat aan zou rekenen. Een paar dagen later legde ik hem mijn bevindingen voor. Volgens mijn berekeningen zou een vliegtuig met dezelfde grootte en vliegsnelheid als de B757 met onze stand van aerodynamica de zelfde prestaties krijgen. Het verschil kwam door het schaaleffect plus de iets hogere ontwerpsnelheid. Hij vroeg me toen of ik dit een keer wilde komen uitleggen bij een vergadering met de directeur van de ontwikkelingsafdeling Toen ik op die vergadering kwam, zaten daar ook alle afdelings-chefs bij. Na mijn presentatie en het beantwoorden van enkele vragen heb ik de vergadering verlaten.

 

Enkele weken later kwam er een nieuw ontwerp beschikbaar, waarvan de ontwerpsnelheid wat verhoogd was. Dat was het enige dat veranderd kon worden. Want het aantal passagiers vergroten zou betekenen dat we in een ander marktsegment terecht zouden komen, met veel meer concurrentie.

 

Daar ik niet rond bazuinde wat ik verteld had, wisten mijn collega's hier niets van. Mij eventuele inbreng bleef dus onbekend.