terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                         thema-logisch

naar deel overzicht     aspie 1 - 100       chrono 70 jaar                 thema diversen

 

02-07-2017

speciale hoeslakens laten maken

 

362 D 2013

 

Ik had een waterbed (gekocht in 1990) met hoeslakens die er bij pasten. Maar in 2009 moest ik nieuwe hoeslakens hebben voor de matras. Die werden niet meer geleverd, maar de winkel kon mij wel stretch-lakens leveren. Na 1 nacht op een dergelijk laken heb ik ze meteen weggedaan. Bij het draaien tijdens mijn slaap plakte het laken aan mijn rug en kwam ik op de plooien te liggen. Die nacht werd ik al meerdere keren wakker, en 's-morgens heb ik ze meteen van het bed gehaald. Gelukkig had ik de oude lakens nog, dus kon ik nog wel slapen en van een goede nachtrust genieten.

Ik ben toen gaan bedenken hoe ik kon zorgen dat dat hoeslaken niet meer zou kunnen plooien. Dan moest ik dus lakens laten maken die aan mijn eisen voldeden. Vastklemmen langs de randen was niet mogelijk, want de watermatras zat vast bevestigd aan de onderplaat. De eerste poging om een hoeslaken te laten maken dat exact was als de oorspronkelijke mislukte, omdat het naaiatelier niet begreep wat er nodig was. De man had het oude hoeslaken (op de naden) opengeknipt om te meten hoe het moest worden, dus dat was niet meer te gebruiken. En het nieuwe paste niet goed. Na een heftige woordenwisseling ben ik toen weg gegaan.

 

Ik ging toen op zoek naar een ander naaiatelier. Daar werd mij gezegd, dat dat soort mannen alleen maar kunnen repareren of namaken, en niet iets nieuws maken. Dat leek mij een juiste uitleg.

 

Er werd eerst een laken gemaakt van een beschikbare lap textiel, zodat ik eerst kon zien of de afmetingen klopten.

 

Al snel bleek dat de afmetingen niet volledig klopten, omdat ik de afmetingen had gegeven die afgerond waren in centimeters. De juiste maten van bedden en beddengoed zijn nog steeds gebaseerd op inches en voeten. Dus ik moest de juiste maat van het bed opmeten in millimeters.

Nadat het laken was aangepast aan deze juiste maten, bleek mij dat het opspannen door middel van elastiek langs de rand niet voldoende was. Er kwamen in de nacht toch nog plooien in het laken waar ik last van had. Ik besloot het elastiek te vervangen door een koord dat ik strak kon aantrekken.

Met zo'n strak koord was dat euvel verholpen, maar als ik dat laken in de was meegaf kon ik tot koord niet laten zitten. Ik moest dus een middel vinden om dat koord weer aan te brengen nadat het laken gewassen was. Daarom liet ik rondom het waken een extra grote plooi maken van circa 3 cm waardoor ik met een veiligheidsspeld het koord rondom weer kon inbrengen.

Toen het laken op die manier was aangepast, bleek alles goed te doen te zijn en kon het definitieve laken gemaakt worden.

Het bleek dat dit laken goed functioneerde, en dus liet ik nog twee lakens maken. Dan had ik steeds één laken op het bed, één in de was en één extra.

 

Na enige tijd bleek echter dat het materiaal (kunstzijde) niet geschikt was als materiaal. De eeltplekken op mijn voeten veroorzaakten ruwe plekken op het laken. Dat euvel heb ik opgelost door bedsokken aan te trekken.

Maar ik kreeg het advies om in het vervolg lakens van linnen in hotelkwaliteit te laten maken.