terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                                thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 301 - 400        chrono 60 t/m 64 jaar        thema vakantie

 

27-11-2016

komt Afrikaans van Vlaams ?

 

327 V 2008

 

Tijdens mijn vakantie naar Zuid-Afrika maakte ik ook een excursie naar Kaap de goede Hoop. Het hele reisgezelschap bestond uit de gids + 1 gast: ik. De gids sprak ook Afrikaans, en al gauw kwam de vraag of ik de excursie in het Engels wou horen of in het Afrikaans. Ik zei daarop dat ik Afrikaans wel leuk vond. De vrouw zei toen dat ze de indruk had gekregen dat Afrikaans toch blijkbaar meer op Vlaams leek dan op Nederlands. Op mijn vraag waarom ze dat dacht, kwam het antwoord: dat de Nederlanders meteen overgingen op Engels en de Belgen voor Afrikaans kozen.

Ik heb haar toen verteld dat de Nederlanders Kaapstad hadden gesticht en dat daaropvolgend de boeren vanuit Nederland het achterland waren ingetrokken. Dus volgens mij was Afrikaans rechtstreeks afkomstig van het Nederlands.

 

Pas weer terug in Nederland realiseerde ik mij waar dit misverstand waarschijnlijk was veroorzaakt: Nederlanders willen internationaal overkomen en hun talenkennis tonen. Maar Vlamingen spreken thuis zoveel mogelijk hun eigen taal, en geen buitenlands (zoals Frans) dus ze zijn blij hun eigen taal te kunnen spreken. En in Zuid-Afrika is dat dus Afrikaans.