terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:         aspie-logisch              chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 301 - 400         chrono 35 t/m 39 jaar      thema werk

 

15-11-2016

but how did you know it was nice?

 

305 F 1981

 

Tijdens mijn eerste weken in Long Beach, toen ik voor Fokker bij Douglas werkte, ging ik in een weekeinde een dagje wat rondkijken in de bergen ten noorden van Los Angeles. Op een kaart van dat gebied had ik de aanduiding gezien van een forest. Dat was bij een rivier, die Silvercreek heette. Ik was wel wat verbaasd over de benaming. Het uitzicht was er ruim: vanaf elke plek in dat forest kon je alle bomen zien, plus dat fantastische uitzicht over het dal in het zuiden. Er was nergens bebouwing te zien, want dat lag verborgen achter de bergen. De bodem was rots-achtig, en de bomen waren kaal en klein. Waarom dit gebied een “forest” werd genoemd was mij een raadsel. Maar ik vond het wel een lekker rustig plekje, en wel een plek met charmes.

 

De volgende maandag op het werk bij Douglas werd mij gevraagd hoe mijn weekeinde was geweest. Ik heb toen verteld dat ik wat had rondgewandeld op een leuke plaats: “a nice place”. Daarop kreeg ik de vraag te horen: “but how did you know it was nice”?

Ik heb toen verteld dat ik dat van te voren niet wist, maar dat ik het er zelf wel leuk vond.

 

Opnieuw werd mij de vraag gesteld: “but how did you know it was nice”? Nadat ik dat opnieuw, in andere bewoordingen had uitgelegd, kwam wederom die zelfde vraag.

 

Toen drong pas tot me door wat er aan de hand was. Hoe kon ik dat weten zonder een folder waar het instond dat het daar mooi was? Zoiets kan je toch niet zelf beoordelen??

 

Vergelijk dat eens met de term “ingeblikt applaus”, want anders weten ze niet dat ze kunnen/moeten lachen. Dat is in America natuurlijk al heel gewoon, maar ik zag bijna nooit televisie. Dus ik was daar helemaal niet aan gewend. Ik dacht nog dat ik zelf moest en kon beoordelen of ik iets mooi vond.

 

Dus was ik de vreemde eend in de bijt? Ik wist niet “hoe het hoorde”. Dat nu bij mij autisme is geconstateerd wil niet zeggen dat ik dat gedrag vroeger nog niet had. Dit was dus een moment waarop het wel zichtbaar had kunnen zijn voor diegenen die zoiets konden vaststellen.