terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                                thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 201 - 300        chrono 60 t/m 64 jaar        thema vakantie

 

25-04-2017

Petra & Dodezee

 

299 V 2010

 

Tijdens mijn wereldreis bracht ik ook een bezoek aan Jordanië, als laatste verblijfplaats.

Ik wilde Petra bezoeken, en kreeg daarbij ook een uitstapje naar de Dodezee bij.

 

Ik was hierbij de enige gast van deze excursie, dus weer eens een privégids. Helaas was ik mijn camera in India kwijtgeraakt, dus zelf foto's maken ging niet. Maar de foto's op internet bleken veel beter dan ik ze zelf had kunnen maken, en ik hoefde me over fotograferen geen zorgen te maken. Dus alle tijd om te kijken en genieten.

Na de excursie-ochtend mocht ik me aansluiten bij een andere groep, waardoor ik nog wat meer uitleg hoorde. Prachtig om zoiets te kunnen zien.

 

De terugweg naar Amman ging langs de Dodezee. Ik wist wel dat de Dodezee circa 400 meter beneden zeeniveau ligt, maar dat een flink deel van de trip al zo laag was, had ik niet verwacht. Er werd mij verteld dat het waterniveau van de Dodezee met circa 7 meter per jaar daalde t.g.v. het feit dat het water van de Jordaan steeds meer voor irrigatie wordt gebruikt. Er was een plan om een verbinding te maken met de Rodezee, waardoor zout zeewater naar de Dodezee kon worden getransporteerd, om dit niveauverlies weer te compenseren. Dat zou dan bovendien gebruikt kunnen worden om elektriciteit op te wekken. Dat leek me een goed plan, maar ik weet niet of dat plan ook uitgevoerd wordt.

 

Ik heb nog even een bad genomen, maar zwemmen kon je dat eigenlijk niet nomen. Wel drijven op mijn rug. Maar toen ier een zweetdruppeltje van mijn voorhoofd in mijn oog terecht kwam, bracht ik automatisch mijn hand (uit het zoute water) naar mijn oog om dat weg te wrijven. FOUT! Dat gaf een erg vervelend gevoel: alsof er iets in mijn oog brandde. Ik moest meteen uit het water komen om naar de douche te gaan die daar aan de kant stond. Met schoon, zoet water mijn oog uitspoelen. Ik had al gelezen dat je niet op je buik moest proberen te zwemmen, en zeker niet duiken. Maar zelfs dan kon je nog erg veel last krijgen. Zout water, met meer als 30% zout is zeer pijnlijk voor je ogen. En wrijven maakt het nog erger. Zien waar je heen gaat is in een dergelijk geval erg lastig. Het beste is dus om nooit alleen te gaan. Zorg dat er altijd iemand bij je is om in zo'n geval te helpen om naar die douche te komen. En blijf in de buurt van zo,n douche.