terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                        thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 201 - 300      chrono 70 jaar                 thema publicaties

 

21-10-2016

psychologen hebben het ook maar van horen zeggen

 

286 B 2016

 

Autisten hebben in hun schedel geen toetsenbord waarop een vraag kan worden ingetypt, en geen schermpje waarop een antwoord kan worden afgelezen. De psycholoog moet dat dan vragen en dan luisteren naar het antwoord. De vraag moet duidelijk en éénduidig zijn. dus niet ”zit je lekker in je vel”? Want het antwoord kan bv. zijn: “nee, het is nog net zo lek als gisteren”.

 

Bij een persoon zonder autisme zal de normale filtering misschien wel 90% weglaten omdat het als “onbelangrijk” wordt beschouwd. Intrigerende vraag: waardoor wordt dit filter ingesteld? Door een soort “google”-functie die je “surf”-gedrag analyseert? Een soort “intuïtie”?

 

Wat niet gehoord word, wordt niet in het antwoord meegenomen. Dan nog een niet-autistische interpretatie er overheen, en voilá. Maar is dit antwoord wel juist. Controle door navragen kan niet altijd duidelijkheid verschaffen.

 

Hetgeen in boeken staat is meestal gebaseerd op dit soort antwoorden, dus ook van “horen zeggen”. Dus ook in studieboeken.

 

Tijdens (elke) studie of opleiding vindt indoctrinatie plaats: om het examen te halen moet je het gewenste antwoord geven! Na deze hersenspoeling van enkele jaren mag je je dan (psycholoog) noemen, en kan je voorzichtig beginnen met je eigen inzichten te ontwikkelen. Als die te veel afwijken van de gangbare mening zul je niet gewaardeerd worden. Je moet eerst naam maken met gangbare opvattingen. Dus de inzichten zullen slechts langzaam veranderen.

 

Autisten hebben dat filteren niet en hebben wel een autistische interpretatie. Maar alleen hun eigen herinneringen kunnen zo zonder vertellen en luisteren worden geanalyseerd. En daarbij is “van horen zeggen” dus niet van toepassing.

 

Alles wat een mens leert komt van “horen zeggen”, te beginnend bij de aangeleerde (moeders)taal. Verder van ouders, docenten, familie, vrienden. Dus veel meer dan99,99% komt van “horen zeggen”.