terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:         aspie-logisch              chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht      aspie 1 - 100      chrono 0 t/m 9 jaar       thema jeugd & school

 

15-01-2016

links schrijven

 

28 J 1949

 

Mijn moeder vertelde mij eens, dat ik als klein kind zowel links als rechts tekende.

 

Daar ik zelf alleen maar wist dat ik linkshandig was voor wat betreft schrijven, ben ik gaan nadenken. Ik had al ontdekt dat ik zowel links als rechts handig was met houtbeitel, zagen en timmeren. Bv. zagen met links beginnen totdat mij linkerarm moe werd. Dan nam ik over met rechts totdat mijn rechterarm moe werd (en mijn linkerarm weer wat was uitgerust) en nam dan weer over met rechts. Zo hoefde ik niet te stoppen en ging het zagen veel sneller. Met houtbewerking met een beitel was de nerfrichting belangrijk, zodat soms vanaf links werken noodzakelijk was. Ik kon allebei. Spijkertjes inslaan was soms vanaf rechts zeer lastig, maar dat kon ik ook prima met links. Langzaamaan begon ik me af te vragen of ik wel linkshandig was, of indifferent. Tandenpoetsen doe ik met rechts, maar harenkammen met links. Daar mijn scheiding in mijn hoofdhaar links zit is dat laatste natuurlijk wel handig, maar waarom dan tandenpoetsen met rechts? Komt dat door aanleren? Eten met mes en vork doe ik op de gangbare manier, maar iets drinken doe ik met links. Soep eten soms met rechts, soms met links.

 

Mogelijke verklaring:

 

Toen ik klein was, maakte het niet uit waar een potlood lag: links of rechts. Ik pakte het op met de hand die er het dichtste bij was en ging dan tekenen. De reactie in die tijd van andere mensen was waarschijnlijk verbazing als ik met links tekende. Daarom heb ik misschien wel gekozen voor links omdat ik dan meer aandacht kreeg. Toen ik dus op school ging leren schrijven, had ik veel meer handigheid in het hanteren met mijn linkerhand dan rechts. Op die school werd blijkbaar niet erg zwaar getild aan rechts schrijven.

 

Mijn handschrift was altijd hanenpoterig. Ik dacht dat dat kwam door mijn links-schrijven. Maar toen ik las over autisme, kwam het bij mij op dat er meerdere aanwijzingen zijn dat ik houterige bewegingen heb, en dat mijn bewegingscoördinatie niet erg goed is. (zie ook over balsporten)

 

Op de HBS was er een leraar (meester De Jong) die wilde dat iedereen bij Nederlands met een vulpen schreef. Ik zei hem toen dat dat voor mij niet erg goed ging. Ik vroeg hem of ik zijn vulpen even mocht lenen om het probleem te demonstreren: de punt van de pen zou dan regelmatig in het papier vast prikken. Die uitleg was voldoende om mij toe te staan om met balpen te schrijven (hij wilde zijn mooie vulpen daar niet aan blootstellen).

 

Met houtbewerking (met een beitel) kon ik heel goed overweg. Geen kunstwerken, maar wel rechtlijnig zoals een afschuining. Ik had wel veel kracht in mijn handen, en veel geduld. Maar met rechts gaat het even goed. Idem voor spijkers inhameren.

 

Dus ik ben zowel links als rechts handig.