terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch               chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 201 - 300           chrono 70 jaar                   thema seksualiteit

 

11-10-2016

bougies ontbreken

 

275 X 2016

 

Een goede relatie is gebaseerd op liefde. Die ontstaat vanuit verliefdheid.

Verliefdheid komt door hormonen, liefde komt vanuit vertrouwen. Maar als er geen liefde groeit door het ontbreken van een vonk, dan stopt de relatie.

 

Dat kan gezien worden in analogie met een motor: een startmotor brengt het op gang, de bougies leveren de vonken voor de ontbranding en de motor blijft dan uit zichzelf draaien. De startmotor kost energie, maar als de motor eenmaal draait, kan dat zelfs extra energie opleveren. Een dieselmotor blijft wel lopen zonder bougies (door zelfontbranding), maar heeft dan wel voorverwarming nodig om te kunnen starten.

Ik ben geen “heethoofd”, dus die optie werkt niet.

 

Een straalmotor heeft een doorlopende verbranding, maar kan door veel water geblust worden: dan is een vonk nodig om te herstarten. Ook dan zijn er bougies nodig.

 

Mijn “liefdes”-motor blijft niet vanzelf draaien. De bougies ontbreken. Er is meer dan een startmotor nodig, maar HIJ AANSLAAT NIET AAN. Alleen als er iemand is die bereid is elke keer als startmotor op te treden ( = er elke keer weer opnieuw energie in te stoppen) en geen verwachting heeft dat het energie zal opleveren, dan zou het misschien wat kunnen worden. Maar er is geen garantie dat het lukt.

 

Mijn eerste relatie werd op gang gebracht doordat ik versierd werd. Maar waarschijnlijk raakte mijn partner de zin kwijt om er mee door te gaan door het ontbreken van respons. En ik was bezig met proberen te begrijpen wat er gebeurde.

 

Mijn tweede relatie was een poging om toch iets te beginnen nadat ik door 2 jaar psychotherapie dacht de oorzaak van het mislukken te hebben gevonden. Waarschijnlijk heeft de sociale druk van de omgeving er voor gezorgd dat ik zelf een poging deed om iets te starten, en dat mijn onbeholpenheid iets ontwapenends had. Maar alweer ontbrak het aan respons. De motor sloeg weer niet aan.

 

In mijn studententijd heb ik eens een reactie gegeven op de opmerking: “wordt het niet eens tijd om aan settelen en een gezin te denken”. Mijn reactie was: “daar heb ik geen tijd voor, en bovendien ben ik al getrouwd met zweefvliegen. Bovendien ben ik afgekeurd voor samenwonen door de Nederlandse vereniging van huisvrouwen”. Achteraf lijkt dat niet ver van de waarheid.