terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                        thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 201 - 300        chrono 70 jaar                thema publicaties

 

29-11-2016

te veel geduld

 

239 B 2016

 

Tijdens een praatje in 2014 over een telefoontje dat ik zou moeten plegen, zei ik dat ik nog wat wilde wachten: “ik heb genoeg geduld”. Daarop kreeg ik als weerwoord: “misschien heb je te veel geduld”. Toen moest ik daarom lachen, maar nu begin ik te denken dat die opmerking wel eens zou kunnen beteken dat ik de dingen teveel voor me uitschuif. Het lijkt dan misschien wel dat ik niet weet waar ik moet beginnen, maar voor mij voelt het aan als: “ik wil een ander niet te veel opjagen”.

 

Ik weet wel waar ik moet beginnen, maar het lijkt wel of ik me eerst moet opladen. Door er veel over na te denken (of is dat vóórdenken) weet ik dan tenslotte hoe ik het wil omschrijven of aanpakken. Voor mij zelf voelt dat niet slecht aan, maar voor anderen kan dat wel lijken op besluiteloosheid. Voeg daar dan bij het gebrek aan mimiek, en de omschrijving “weet niet waarmee te beginnen” is geboren.

 

En dat levert dan weer het zoveelste negatieve etiket voor mensen met autisme!

 

Toen ik daar weer over ging nadenken, kwam het volgende bij mij op: dat “te veel geduld” wordt veroorzaakt door mijn gevoel van ongemak bij een telefoon-gesprek. Ik ben niet snel genoeg in het tot me laten doordringen van wat er gezegd wordt. Pas enige tijd na het beëindigen van het gesprek komen de vragen in me op, en weet ik wat ik had moeten zeggen. Blijkbaar wil ik dat ongemakkelijke gevoel vermijden.

 

Oplossing: E-mail is waarschijnlijk een beter alternatief. Dan heb ik de gelegenheid om rustig na te denken, en mijn reactie rustig te formuleren en eventueel aan te passen. Maar dat kost wel meer tijd, en dus ook geduld.