terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                                thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 201 - 300        chrono 30 t/m 34 jaar        thema vakantie

 

24-09-2016

autowassen in Hovercraft

 

223 V 1977

 

Toen ik in 1977 van een kleine vakantie in Engeland met de hovercraft vanuit Dover naar Calais terugreisde, vroeg een man (ik dacht een bemanningslid) mij of mijn auto gewassen moest worden. Ik was er waarschijnlijk niet helemaal bij met mijn gedachten, want ik antwoordde: “OK, you may do that if you wish”. Toen ik de auto na de overtocht van de hovercraft afreed, was de auto niet gewassen maar sommige anderen wel. Op weg naar huis besefte ik dat de vraag van die man niet uit belangstelling was geweest, maar dat hij wachtte op wat geld. Ik had niet in de gaten gehad dat hij tijdens de overtocht wat bij wilde verdienen.

 

Nu ik de diagnose heb gehad, begin ik me te realiseren dat dit net zoiets is als fooien geven: dat is sociaal smeergeld! Bedoeld om alles beter te laten lopen. Dit in tegenstelling tot crimineel smeergeld. Dat is bedoeld om mensen om te kopen. Maar vroeger had ik dat verschil niet door. Ik betaalde de vastgestelde prijs, en dat was dat. Dat een fooi een extraatje was voor een goed uitgevoerde dienst, was mij onbekend. Dat was mij nooit verteld, en ik had dat in mijn jeugd ook nooit gezien of gehoord. Nu begin ik te begrijpen dat dat regels zijn die in een sociale database opgeslagen dienen te worden. Maar bij mij is die sociale database dus nooit goed gevuld. Dit komt zowel door slechte opvoeding, alsook door gebrek aan sociaal inzicht. Geleidelijkaan begin ik er steeds vaker aan te denken dat een fooi geven bij een goede dienstverlening normaal is, en dat ik dat dus ook moet (en mag) doen. Dat is géén omkopen!

 

Je bent dus nooit te oud om te leren. En weglopen als je niet bediend wordt is dus geen goede oplossing! Want dat zal meerdere keren het gevolg zijn geweest van mijn gebrek aan goedgeefsheid!