terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                          thema-logisch

naar deel overzicht     aspie 201 - 300      chrono 40 t/m 49 jaar       thema diversen

 

08-01-2017

film Rainman

 

219 D 1988

 

Toen ik in 1988 de film Rainman had gezien, vond ik dat een goede film. Imposant en goed gespeeld door Dustin Hofman. Dat de broer van Rainman (Tom Cruise) had ontdekt dat hij een broer had, die het geld echt nodig had, en er daarom niet meer achteraan ging, vond ik mooi. Een aanklacht tegen het kapitalistische geldbejag.

 

Op mijn werk hoorde ik tot mijn verbazing een geheel andere mening: “je moet een autist hebben, want daar kun je in het casino veel geld mee verdienen”. Aangezien deze opmerking kwam van iemand die ik al vaker op vreemde inzichten had betrapt, sloeg ik verder maar geen acht op dit idee.

Maar ik kreeg geen enkele opwelling om eens uit te zoeken wat autisme betekende. Ook herkende ik niets bij mijzelf dat er mee in verband leek te staan.

 

Toen ik na mijn diagnose ( in 2014 ) kritiek hoorde op deze film, begreep ik eerst niet waarom dat was. Ik had er zelf geen negatieve indruk van over gehouden. En ik vind de film zelf nog steeds mooi. De kritiek zou gericht moeten zijn op de mensen die de verkeerde indruk krijgen, door hun onwetendheid.

 

De voorstelling “F*ck you, Rainman” lijkt mij bedacht om de aandacht van mensen te trekken, maar ik kan me er zelf niet toe brengen om er eens heen te gaan. Films uit Hollywood en dat wat op tv vertoont word is altijd gericht op geld: via kijkcijfers of via bioscoopkaartjes. Een verhaal dat aandacht krijgt, zal altijd zo worden gebracht dat iedereen er zelf iets bij kan bedenken. En dat is niet altijd correct. Een correcte documentaire wordt door het grote publiek nauwelijks bekeken.