terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch               chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht            aspie 201 - 300         chrono 71 jaar          thema gezondheid

 

30-01-2017

discipline = niet snoepen

 

216 G 2017

 

Al vanaf mijn jeugd heb me goed kunnen beheersen met snoepen. Maar dat likt niet als het lekkers open en bloot vlak voor mij wordt neergezet. Pure chocola vindt ik het lekkerst, maar ik breek de reep meteen in stukjes, die ik in een afgesloten pot stop. Deze pot komt in de kast te staan, en zal bij mij nooit op tafel komen. Elke keer dat ik een stukje wil nemen moet ik dus de pot uit de kast halen, een stuk er uit pakken, en daarna de pot weer sluiten en wegzetten.

Vroeger op mijn werk deed ik hetzelfde met de dropjes: een zakje honing-drop kopen, in de pot met deksel doen, en dan in mijn bureaula zetten. Iedereen mocht er van nemen. Sommigen deden er dan ook wel af-en-toe wat drop in, maar mijn voortdurende aanwezigheid hield de anderen blijkbaar in bedwang. Alleen op zichzelf lukte het mijn collega's blijkbaar niet om zich te beheerden. Als waakhond had ik dus een speciale functie.

Maar toen ik de indruk kreeg dat mijn aanwezigheid niet gewaardeerd werd als waardevol, maar uit gemakzucht en gebrek aan zelfdiscipline als noodzakelijk, ben ik met die “dienstverlening” gestopt.

 

Nu gebruik ik nog steeds de chocoladepot thuis. En als ik 10 repen tegelijk koop, gaan ze niet sneller op dan waneer ik er 1 per week koop.

 

Ik kan niet goed herinneren of dat komt door mijn opvoeding, of dat het een aangeboren “afwijking” is, maar het is wel een prettige gewoonte.