terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                        thema-logisch

naar deel overzicht     aspie 201 - 300    chrono 35 t/m 39 jaar     thema relatie met ouders

 

26-10-2016

weledelgestrenge heer

 

214 C 1981

 

In 1981 ging Fokker samenwerken met Douglas in Long Beach, aan een project voor een nieuw verkeersvliegtuig. Voor de Fokker medewerkers die daar werkten werd een mogelijkheid bedacht om om een simpele wijze brieven daarheen te sturen: de brief naar Fokker op Schiphol sturen, vanwaar deze naar Long Beach werden gebracht.

 

Op een dag kwam er iemand langs met een brief voor mij. Met de lacherige aankondiging: een brief voor “de weledelgestrenge heer, ingenieur A.F. van Gelder”.

Ik werd uitgelachen om deze hoogdravende adressering: het overgrote deel van de circa 50 mensen van Fokker aldaar aanwezig waren ook afgestudeerde ingenieurs.

 

Toen ik aan het eind van het project weer thuis was, vroeg ze of de brief goed was aangekomen. Ik bevestigde dat met de opmerking dat ik daarom was uitgelachen vanwege de hoogdravende titulatuur. Hierop reageerde zij met de opmerking: “wat belachelijk dat sommige mensen die titulatuur zo belangrijk vinden”. Zij had mijn opmerking blijkbaar maar half gehoord, en daaruit meteen een onderwerp opgepikt waarmee zij andere mensen meende te kunnen neerzetten als dom. Toen ik haar er op wees dat zij zelf die adressering had neergeschreven, was ze meteen stil en ging daarna snel over op een geheel ander onderwerp. Want toegeven dat zij iets doms of onhandigs had gezegd was onmogelijk.

 

Na mijn diagnose en met het besef dat zij ook het syndroom van Asperger had, wordt dit vreemde gedrag mij nu duidelijk. Zij had zelf belangrijk willen zijn, en schreef die adressering om andere mensen te imponeren. Dat dit de lachlust kon opwekken was iets waar ze blijkbaar niet aan gedacht heeft