terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                                thema-logisch

naar deel overzicht      aspie 101 - 200        chrono 50 t/m 59 jaar        thema vakantie

 

08-06-2016

midzomernachtmerrie ?

 

182 V 2003

 

Tijdens mijn Scandinavië tour was ik eind juni in Bodø . Bij het zoeken naar een slaapplaats, kreeg ik in het hotel te horen dat ze nog maar 1 kamer beschikbaar hadden. Ze verontschuldigde zich voor de wat minder mooie kamer, maar ik was allang blij een slaapplaats te hebben. Het was mooi en zonnig weer, dus ik ging het stadje in om op een terrasje wat bij te komen van de lange autorit. Om 6 uur in de middag stond de zon al laag, maar dat was normaal voor het verre noorden van Noorwegen. Nadat ik gegeten had merkte ik dat om 9 uur de zon maar iets lager stond, maar wel verder gedraai was. Het was nog steeds lekker weer dus bleef ik lekker zitten. Om 12 uur (middernacht) stond de zon nog ietsjes lager maar wel weer een stuk verder gedraaid. Vanwege de zomertijd wist ik niet precies wanneer de sterrentijd 12 uur (middernacht) was. Er lag een Noorse krant op tafel, die ik maar eens ging bekijken. Bijna meteen viel mijn oog op een mededeling: “next sunset: august 5th”. Ik wist dat ik deze nacht voor het eerst in mijn leven ten noorden van de poolcirkel zou overnachten, en dat dat betekende dat de zon weldra niet meer onder zou gaan. Maar dit had ik me nog niet gerealiseerd: ruim een maand dus geen zonsondergang meer. Daar ik zo noordelijk al een paar nachten slecht geslapen had doordat het bijna niet meer donker werd, kreeg ik toen langzaamaan het gevoel dat ik die zon met een vliegenmepper wel onder de horizon zou willen slaan.

 

Om 1 uur ben ik maar naar bed gegaan, want de midzomernachtzon zag er niet anders uit dan een uur eerder. Toen ik in bed lag en het licht uit deed, was het meteen pikkedonker: de kamer had dus geen enkel uitzicht want dit was de kelder! Eindelijk een nacht om te slapen zonder dat vermaledijde licht. Mijn kamer was volgens mij dus de mooiste kamer van het hele hotel, maar de prijs was vanwege het slechte uitzicht laag! Ik heb heerlijk geslapen, zonder wakker te worden. En dus helemaal geen nachtmerrie.

 

De volgende ochtend viel mijn oog op een folder van de Lofoten. Er werd beschreven dat het daar zo leuk was om te zien dat alle huizen de woonkamer op het noorden hadden. Dan konden de bewoners elke nacht vanuit de woonkamer de midzomernachtzon bekijken. Dat leek mij een geweldige onzin. Typisch een praatje om aan toeristen te vertellen, die maar enkele dagen daar verblijven. Mensen die daar echt wonen zijn al binnen een week uitgekeken. Maar als je in de zomer goed wil slapen, dan moet je de slaapkamer aan de zuidkant maken. Daar schijnt de zon in de nacht nooit naar binnen, want die staat dan in het noorden, zomers boven de horizon en winters onder de horizon. Dan blijft voor de woonkamer dus alleen de noordkant over. Maar de bewoners zitten daar nachts natuurlijk niet.