terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                            thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 101 - 200     chrono 50 t/m 59 jaar     thema levensbeëindiging

 

21-08-2016

geblokkeerd bij de Barentszee

 

155 L 2004

 

Tijdens mijn rondreis door Scandinavië vond ik mijzelf op een dag opeens terug met mijn rechter voet verkrampt op de rem bij de Barentszee. Ik stond op de weg, aan de rechter kant, met links aan de overkant van de weg de Noordelijke IJszee. De motor was afgeslagen. Langzaam drong tot me door dat ik plotseling in een soort van paniek midden tijdens de rit gestopt moest zijn. De laatste gedachte die ik me kon herinneren ging over het feit dat ik me afvroeg waarom ik nog door zou gaan met leven. Een ruk aan het stuur naar links was voldoende geweest om in het ijskoude water van de Barentszee te verdwijnen. Maar blijkbaar had een intern alarmsysteem er voor gezorgd dat dat niet kon gebeuren door op de rem te trappen en het pedaal stevig ingedrukt te houden. Pas nadat ik mezelf had gezegd dat ik dat niet zou gaan doen, kon ik mijn voet van de rem halen. Nadat ik de motor weer had gestart en de auto naar rechts de berm in had gereden, kon ik weer wat ontspannen. Ik heb daarna nog wel ruim een kwartier nodig gehad om weer helemaal tot rust te komen, alvorens ik weer verder kon rijden.

 

In de kamer van mijn volgende hotel drong tot me door dat mijn reis tot dat moment eigenlijk een voortdurende vlucht was geweest: weg van mijn leven?

 

Maar ik wist al sinds 1976 dat dat mij niet zou lukken, en dat die uitweg gesloten was voor mij. Tijdens de rest van de trip heb ik wel geprobeerd wat te genieten, maar achteraf bleef ik doorgaan alsof ik nog steeds werd opgejaagd. Pas toen ik enkele weken later weer terug was in Nederland kon dat opgejaagde gevoel geleidelijk kwijt raken.