terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:         aspie-logisch              chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht      aspie 101 - 200    chrono 10 t/m 19 jaar       thema studie

 

23-04-2016

1e stage DAF motorenfabriek

 

116 S 1965

 

Tijdens de zomervakantie ging ik werken bij DAF in de motorenfabriek. Dit was de 1e stageperiode,, van 6 weken. Bij de studie vliegtuigbouwkunde aan de TH in Delft werden 3 stageperiodes gevraagd: 1 werktuigbouwkundig, 1 vliegtuigbouwkundig en 1 vliegtuigbouwkundig in het buitenland.

 

Ik verbleef in die periode bij mijn ouders thuis in Meerveldhoven, en fietste elke werkdag naar DAF aan de Geldropseweg in Eindhoven. Ik werd ingedeeld bij de 2 gereedschapsverzorgers van de lijn waar zware dieselmotoren werden gefabriceerd. Op dat stuk van de productielijn werden de eerste bewerking uitgevoerd aan het deel van het motorblok dat de cilinders behuisde. Hier werd gefreesd, geboord en gehoond (een vorm van polijsten van de binnenwand van de cilindergaten). Al gauw mocht ik meer doen dan alleen beitelkoppen en boren naar het magazijn brengen en ophalen. Ik mocht ook de freeskoppen afstellen als er geslepen beitelkoppen in moesten. Mijn 2 mentoren vertelden dat ze weinig studenten hadden gehad die tijdens hun stageperiode zoveel interesse toonden voor het werk. Meestal hingen die wat rond en dronken koffie. Dat leek mij erg saai, want er was zoveel te leren.

 

Blijkbaar was ik erg plichtsgetrouw bezig met wat van het productieproces te leren. Pas gedurende mijn werkperiode bij Fokker realiseerde ik mij dat ik een uitzondering was wat dat betreft.