terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:         aspie-logisch              chrono-logisch                      thema-logisch

naar deel overzicht      aspie 101 - 200      chrono 10 t/m 19 jaar    thema jeugd & school

 

26-09-2016

bakker helpen

 

114 J 1958

 

Het eerste baantje dat ik had was de bakker helpen in het Zweedse-dorp.

Ik nam dit over van mijn oudere broer. Waarom hij er mee stopte weet ik niet. Mogelijk had hij een beter-betaald baantje gevonden.

In de middagpauze van school wachtte ik de bakker dan op bij de ingang van ons “dorp”. Dat was een groep van 100 houten Zweedse woningen die niet zo ver van het centrum in het bos waren opgebouwd. Dat werd al gauw het Zweedse dorp genoemd. Ik ben daar opgegroeid. We woonden daar van 1947 tot 1962.

 

Als de bakker arriveerde in zijn bestelauto, stapte ik in om bestellingen te brengen. Meestal was dat elke dag hetzelfde, dus dan kon ik dat al meenemen. De bakker schreef dat op in zijn boekje. Op zaterdag werd dan afgerekend, wat hij zelf deed.

Op een dag liep ik bij een huis achterom naar de keuken, om te vragen wat er nodig was. Zelf kan ik me niets meer herinneren, maar mijn moeder vertelde mij jaren later dat die vrouw naakt in de keuken stond en mij verteld had wat er nodig was. Ook dat ik snel weer terug naar de bakker gelopen was om te vertellen wat er gebracht moest worden. Of ik dat zelf gebracht heb of de bakker, weet ik niet meer. Wel herinner ik me het commentaar van mijn moeder bij dat verhaal. Die vrouw ruimde ook nooit iets op, dus het zou wel een vieze rommel in haar huis zijn. Ik herinnerde me niets van dat voorval, dus mogelijk heb ik alles maar snel uit mijn herinnering gewist. Ik heb nog wel een vage herinnering over waar dat huis stond.

 

Net als in 1952/1953 heb ik dus enkele gaten in mijn geheugen, maar niet alles is weg. Het lijkt wel of ik selectief herinneringen heb geblokkeerd of gewist. Dingen die niet prettig waren of die ik maar beter niet gezien kon hebben. Maar de selectie daarvan is (naar mijn weten) niet bewust gebeurd!

 

Waarschijnlijk ben ik aan het begin van de zomervakantie met dit baantje gestopt. Want het volgende jaar herinner ik me weer een ander baantje. Of is die bakker gestopt met huis-aan-huis broodbezorging.