terug naar MIJN AUTISME

naar totaal overzicht:      aspie-logisch                     chrono-logisch                        thema-logisch

naar deel overzicht       aspie 1 - 100     chrono 65 t/m 69 jaar     thema publicaties

01-12-2015

 

bos en bomen

 

03 B 2015

 

Door de bomen het bos anders zien

(een autistische interpretatie)

 

De uitdrukking: "door de bomen het bos niet zien" kun je als volgt interpreteren: de centrale-coherentie van niet-autisten zorgt ervoor dat ze meteen het bos zien. Na even naar het bos gekeken te hebben gaan ze weer verder.

 

De autist ziet de bomen met al hun details, en vraagt zich af waarom ze zo vlug weer verder lopen? Hij denkt “die anderen zien door het bos de bomen niet meer". En “zo missen ze al die interessante details”. Hij gaat alle bomen uitgebreid bekijken. Als hij vervolgens zijn verslag opschrijft wordt dat een beschrijving van achtereenvolgens een eik, een spar, een lijsterbes, een berk, een palmboom, een beuk, en den, een esdoorn, een iep, een lariks, een linde en een wilg. Hij nummert ze in de volgorde waarin hij ze beschrijft. Dat verslag brengt hij naar een uitgever, die er dan wel wat in ziet.

 

Een (niet-autistische) redacteur gaat dat verslag dan ordenen: loofbomen bij elkaar en naaldbomen bij elkaar, en op alfabetische volgorde. De palmboom laat hij er maar uit want hij denkt dat dat wel een vergissing zal zijn. De nummering wordt aangepast aan deze lijst.

 

De uitgever leest het verslag, raakt geïnteresseerd en besluit in dat bos te gaan kijken. Hij krijgt dan veel moeite om de bomen te vinden, want bij het volgen van de nummering moet hij erg veel heen-en-weer lopen om de bewuste bomen te vinden. De palmboom ziet hij dan ook, en denkt: "die is hij vergeten". Hij gaat terug naar de redacteur en vraagt of er ook een plattegrond bij zou kunnen komen, waarop de plaatsen van de bomen staan aangegeven. De redacteur vraagt daarom aan de autist waarom hij er geen plattegrond van het bos bij heeft gemaakt. Verbaasd zegt de autist dat dat volgens hem niet nodig was, want de beschrijving was in de volgorde waarin de bomen staan, langs het pad dat door het bos loopt. Als de volgorde was aangehouden zoals in het verslag, was dat toch niet nodig?? De volgorde was dan toch heel logisch????

 

Vraagje: wie heeft er hier nou eigenlijk een stoornis???

 

Arnoud autist sinds 1946

 

 

Het antwoord op de vraag zou kunnen luiden: de ander, want ik ben toch normaal.